Firmy budú posielať colné vyhlásenia cez CEP už o týždeň

14.07.2015 Bratislava

Bratislava 13. júla (TASR) - Firmy, ktoré komunikujú s colnými orgánmi elektronicky, budú už o týždeň (20. 7.) posielať colné vyhlásenia cez Centrálny elektronický priečinok (CEP). CEP prináša zjednodušenie viac než 380 procesov súvisiacich s dovozom, vývozom a tranzitom tovaru. Ako informovala hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková, podieľa sa na odstránení byrokracie.

"Podarilo sa výrazne znížiť množstvo formulárov využívaných v oblasti zahraničného obchodu. Používanie aplikácie CEP prináša aj finančnú úsporu na správnych poplatkoch, ktoré sú pri využívaní elektronických služieb výrazne nižšie v porovnaní s papierovým vybavovaním. Dotkne sa všetkých, ktorí v procesoch colného konania komunikujú s colnými orgánmi elektronicky. Konkrétne pôjde o agendy predbežných colných vyhlásení o vstupe a agendy štandardného a zjednodušeného postupu v tranzite a vo vývoze," priblížila Macíková.

Projekt Elektronické služby Centrálneho elektronického priečinka (ES CEP) je jedným z prvých projektov financovaných prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Do tohto nadrezortného projektu sa zapojilo vyše 50 orgánov verejnej moci, medzi nimi napríklad rezorty financií, hospodárstva, kultúry, či pôdohospodárstva. Zapojením členov Zväzu logistiky a zasielateľstva SR a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory sa využili skúsenosti odborníkov z podnikateľskej praxe.

Na portáli www.cep.financnasprava.sk sú zverejnené agendy, ktoré je možné vybaviť elektronicky v rámci oblasti zahraničného obchodu. Používatelia tam okrem transakčných služieb v rámci existujúcich agend nájdu aj informácie k podmienkam realizácie zahranično-obchodných transakcií.
 

Vyberte región